10 tips om thuis productiever te werken

10 tips om thuis productiever te werken

Vanaf maart 2020 gingen door Covid-19 meer mensen dan ooit werken vanuit huis. Organisaties en individuelen hadden amper tijd om zich voor te bereiden op het werken op afstand. Ze werden gedwongen om heel snel na te denken over de beste manieren om de teams, processen en organisatiecultuur te vertalen naar de online omgeving.

Als jij door het coronavirus nu (gedeeltelijk) thuiswerkt heb je vast ontdekt dat je je gewoontes en routines moet aanpassen om het thuiswerken tot een succes te maken. We staan allemaal voor unieke uitdagingen door onze verschillende levensstijlen en het soort werk dat we doen.

In dit blog geven wij een aantal handige (en bewezen) tips om het thuiswerken productiever en effectiever te laten verlopen!

1. Houd vaste werkuren aan

Stel een dagelijks werkschema op en houd jezelf eraan! Het hebben van duidelijke richtlijnen wanneer jij aan het werk gaat helpt thuiswerkers enorm om de balans tussen werk en privé te behouden.

Analyseer op welke momenten van de dag jij het meest productief bent, en pas je planning hier op aan. Ben jij bijvoorbeeld het meest productief tussen 9:00 en 12:00? Zorg dan dat jij op deze momenten zo weinig mogelijk vergaderingen inplant!

Thuiswerken

2. Creëer jouw ochtendroutine

Beslissen dat je aan je bureau gaat zitten op een bepaald tijdstip is één ding. Het creëren van een ochtendroutine die jou naar de stoel leidt is het tweede ding.

Een goede ochtendroutine kan krachtiger zijn dan een wekker om jou elke dag op weg te helpen. Wat is het in jouw ochtendroutine dat aangeeft dat je op het punt staat om aan de slag te gaan? Misschien is het dat ene kopje koffie of het uitlaten van de hond voordat je werkelijk aan de slag gaat. 

Zoek naar bestaande gewoontes die je hebt om als signaal te dienen om aan het werk te gaan. Je zal merken dat je met een standaard ochtendroutine jezelf gemakkelijker aan het werk kan zetten!

3. Plan standaard pauzes in

Als jouw organisatie op standaard tijdstippen pauzes heeft, neem deze dan ook werkelijk op. Als je zelf je pauzes inplant, probeer dan op vaste tijdstippen pauze te nemen. Kies bijvoorbeeld voor één lunchpauze en twee pauzes van 15 minuten.

Als je de hele dag achter een bureau zit is het belangrijk om (minstens één keer per uur) op te staan en te bewegen om uw bloed te laten circuleren. Het helpt ook om je ogen regelmatig van het scherm af te halen, ook al is het een micro-pauze van 10 tot 30 seconden.

4. Blijf niet de hele dag binnen

Ga elke dag even je huis uit en beweeg je lichaam. Je lichaam heeft namelijk beweging en bloedcirculatie nodig. Bovendien zal de frisse lucht en het natuurlijke licht je erg goed doen. Ga bij voorkeur voor, tijdens en na het werk even naar buiten!

Hetzelfde geldt als je wel op kantoor aan het werk bent. Verlaat tenminste eenmaal per werkdag je kantoor om even de frisse lucht op te zoeken.

5. Houd een speciale kantoorruimte aan

In de ideale wereld zouden thuiswerkers niet alleen een aparte werkplek hebben, maar ook een computer speciaal voor werk. Dit is veiliger voor de werkgever en je kan al je NSFW-activiteiten privé uitvoeren.

Geen aparte ruimte speciaal voor werk? Wijs in deze situatie een bureau/tafel en enkele randapparatuur toe die alleen voor werk wordt gebruikt. Wanneer je laptop bijvoorbeeld is aangesloten op de monitor en het externe toetsenbord is het werktijd. En als de laptop op schoot ligt, is dat jouw persoonlijke tijd.

Daarnaast is het mogelijk om een apart gebruikersaccount aan te maken op jouw computer. Op het werkaccount zijn dan bijvoorbeeld alleen de documenten, toepassingen en accounts te vinden die voor werk gebruikt worden. Dit draagt zeker bij aan de balans tussen werk en privé!

6. Maak gebruik van een zit-sta bureau

Zoals je waarschijnlijk al wist is het niet gezond om 8 uur lang te zitten achter een bureau. Voor een gevarieerde werkhouding bieden onze zit-sta bureaus de oplossing. Uit meerdere bekende onderzoeken is gebleken dat dit bureau leidt tot minder klachten in de schouders, nek en rug. Let op: te lang staand werken is (net als zittend werken) ook belastend voor het lichaam!

7. Zoek naar kansen om jezelf te ontwikkelen

Wanneer je veel thuis werkt loop je mogelijk trainingen, cursussen en kennis van collega’s mis die nodig zijn voor het ontwikkelen van jouw vaardigheden. Veel bedrijven hebben vaak een budget voor ontwikkeling van hun werknemers, vraag hiernaar bij jouw verantwoordelijke. Durf je uit te spreken en zoek naar manieren om jezelf toch te blijven ontwikkelen.

8. Socialize met jouw collega’s

Eenzaamheid en isolatie zijn veelvoorkomende problemen bij het werken op afstand (vooral bij extraverte mensen). Veel bedrijven hebben tijdens de pandemie manieren gevonden om hun werknemers te laten socializen.

Zo zijn er bijvoorbeeld speciale kanalen in de Slack-app waar collega’s met elkaar over niet-werk-gerelateerde onderwerpen kunnen praten. Of zijn er Team-calls waarbij het even een kwartiertje niet over werk gaat. Biedt jouw organisatie deze mogelijkheden niet? Probeer dan zelf (of met collega’s) op zoek te gaan naar manieren om toch even te socializen.

Socializen tijdens Thuiswerken

9. Twijfel niet om te vragen naar wat jij nodig hebt

Veel organisaties doen graag hun best om jouw thuiswerk-ervaring zo soepel mogelijk te laten verlopen. Vraag daarom naar de apparatuur die je nodig hebt om thuis aan de slag te gaan. Denk hierbij aan een extra monitor, muis/toetsenbord, een comfortabele bureaustoel of een laptopstandaard.

Het is uiterst belangrijk dat jij thuis ook comfortabel aan het werk kan. Wees daarom duidelijk bij de elementen die jou hierbij kunnen helpen. Nee heb je, en ja kan je krijgen!

10. Geniet van de voordelen van thuiswerken

Kijk eens naar de voordelen die het thuiswerken te bieden heeft. Kan je eindelijk elke middag lunchen met de kinderen, of kan je nu elke lunchen met jouw favoriete gerecht? Op afstand werken heeft genoeg nadelen, maar er zijn ook heel veel voordelen. Geniet ervan, want je verdient het.